Football4Peace i Gambia

 

02.05.2015

Der verden møtes

Norway CupNorway Cup i Oslo er en av verdens største fotballturneringer. Denne fotballturneringen har holdt det gående siden 1972, Da var sju europeiske nasjoner representert ved siden av Norge. I 1979 fikk Norway Cup besøk av det brasilianske laget Pequeninos do Jockey fra Sao Paulo i Brasil. Dette laget, som besto av gatebarn fra slummen, ble raskt Ekebergslettas yndlinger. I årene etter har det fargerike fellesskapet vært en av Norway Cups hjertesaker. Fra 1980 begynte Norway Cup med bistandssamarbeid med Tanzania og fra 1989 fikk Ekebergsletta nye yndlinger. Denne gang fra Mathare i Nairobi, Kenya. MYSA Mathare Youth Sports Association har siden vært blant de beste lagene under Norway Cup. I 1995 møttes for første gang et lag fra Palestina og et lag fra Israel hverandre i fotballkamp på grasmatta. Da det palestinske laget reiste fra Vestbredden til Oslo mente Yassir Arafat at begivenheten var så viktig at han tok pause i fredsforhandlingene med Isreal for å reise til flyplassen og ønske laget lykke til. I de seinere år har albanske og serbiske lag fra Kosovo reist sammen til Oslo og Norway Cup. Fotballturneringen mønstrer i dag lag fra hele verden og det er ingen tvil om at fotballen en en nøkkel både til forsoning og konfliktløsing.

De store stjernene

Didier DrogbaElfenbenskysten i Vest-Afrika har i nesten fem år vært i borgerkrig. Landet har vært delt i to der opprørstyrker har kontrollert den nordlige delen av landet og regjeringstyrker har hatt kontrollen i sør. Landets mest kjente fotballspiller er Didier Drogba), Chelseas toppscorer. Drogba har vært en samlende kraft i Elfensbenskysten, og har gikk landet håp om en fredelig framtid. Drogba var hovedmannen på laget da Elfensbenskysten kvalifiserte seg til Verdensmesterskapet i fotball i 2006 og Afrikamesterskapet i 2008. Soldater fra regjeringshærer og opprørsoldater glemte fiendskapen under kampene og feiringen etterpå. Laget samlet spillere fra hele landet og det hele toppet seg da landslaget slo Madagaskar 5-0 i en kvalifiseringskamp til Afrikamesterskapet. Da skrev avisene ”Fem mål visket ut fem år med borgerkrig”. Det er ikke riktig å gi Didier Drogba og landslaget i fotball all æren for den fredelige utvillingen i Elfensbenskysten i løpet av det siste året, men det er ingen tvil og at Drogba og laget har vært et svært viktig symbol og fred og nasjonal samling.

Fiender blir venner

PalestinaDe store stjernene er viktige i fotballen, men det er på grasrota at det store potensialet for fotball for fred ligger. Eksemplene er mange fra Palestina og Israel der blant annet Peres Center for Peace har arbeidet for at israelske og palestinske farm møtes, og også kan spille på samme lag. Se mer i denne filmen. I samme område arbeider organisasjonen Football 4 Peace. De har også erfaring fra fotball-prosjekter i Sør-Afrika og  Nord-Irland. Verdensorganisasjonen for frivillige organisasjoner (WANGO)

Med MYSA ut av fattigdommen

MysaFotball kan gi fred, men også en vei ut av fattigdommen. Se bare hva som har skjedd i den fattige bydelen Mathare i Nairobi, Kenyas hovedstad. Mellom tettbebygde bølgeblikkskur har det vokst opp et fotballprosjekt som både har blitt en sportslig og sosial suksess. Den sportslige suksessen har blant annet resultert i seier i den kenyanske eliteserien, flere seire i Norway Cup og topplassering i verdensmesterskapet i gatefotball i Tyskland i 2006.

De mange tusen medlemmene i MYSA scorer ikke bare poeng på fotballbanene, men også i lokalsamfunnet. Her får MYSA-medlemmene poeng for å ta ansvar som ungdomsledere og for å rydde søppel. Renovasjon og forsøpling er et stort problem i det tette byområdet der de aller fleste er svært fattige og der myndighetene heller ikke har investert mye.

Som nevnt innledningsvis har MYSA deltatt i Norway Cup gjennom flere år og har også vunnet i flere av de aldersbestemte klassene. Klubben har avgitt toppspillere til en rekke europeiske klubber, blant dem Start i Kristiansand. Flere norske bistandsorganisasjoner har samarbeidet med MYSA, med Strømmestiftelsen som den mest toneangivende.
MYSA Kenya  og Strømmestiftelsen

SCORE - håp og menneskeverd

Sør-AfrikaSør-Afrika er et foregangsland for forsoning, men landet sliter fortsatt med store ulikheter mellom rike og fattige. Den landsomfattende (med forgreininger i nabolandene) organisasjonen SCORE (Sports Coaches Outreach) aktiverer ungdom i mange former for idrett, men fotball er viktigst og mest populært.

For SCORE er det viktig at ungdom får og tar ansvar, gjerne sammen med et lag eller i en gruppe som trener og konkurrerer sammen. Ungdommen inspireres også til å ta ansvar som trenere og ledere på ulike nivåer.

SCORE arbeider spesielt med fattig ungdom som lett dras mot kriminalitet og voldsbruk. Tanken er at fotball og annen idrett gir ungdom selvtillit, framtidshåp og en følelse av å være sett og bli verdsatt som mennesker.

Gatefotball

GatefotballGatefotball er grasrotas arena. Det arrangeres også et eget verdensmesterskap i gatefotball, det siste i Berlin i 2006. Verdensmester ble ikke overraskende MYSA fra Kenya.

Gatefotball gir muligheter til å drive aktiv idrett med små midler. Det som trengs er et par provisoriske mål, en ball og et åpent område. Hvor mange som spiller på hvert lag avhenger av plassen man har til rådighet.

Gatefotball er å gi fotballen tilbake til folket, til lokalsamfunn der folk bor og lever. Noen spiller bare for moro skyld, andre setter i gang med turneringer og serier.
Mer om regler og bakgrunn på:
Wikipedia/Street_football

Jentene er med

Jentene er medFotball er for jenter like mye som gutter. En selvfølgelighet for mange kanskje, men det har ikke alltid vært slik og jenter holdes fortsatt borte fra fotballbanene i mange land.

De fleste programmene som driver med fotball for fred og utvikling har som et spesielt mål å trekke med flere jenter. I mange land er dette uvandt, men jentene trekkes med i fotballen ved hjelp av spesiell oppfølging og tilrettelegging.

Les hvordan jentene i Bihar i India har blitt fotballgale!

Mange kontakter i Norge

Norway CupNorges Idrettsforbund (nif og fotball) driver et aktivt internasjonalt arbeid.  Idrettsforbundet rekrutterer også fredskorpsdeltakere som trenere (fredskorpset). Det samme gjør mange andre organisasjoner med tilknytning til Norge, for eksempel Right to Play med hovedkontor i Toronto, Canada. Viktig er også KRIK, Kristen Idrettskontakt.

Verdensorganisasjonen for frivillige organisasjoner (WANGO)